perjantai 19. lokakuuta 2012

©-merkki kuviin ja vähän Afrikan hylkeitä

Tiedän toki, että valokuvaan vesileimattu ©-merkki ei paljon pitele niitä, jotka netistä toisten kuvia kähveltävät, kuka mihinkin tarkoitukseen. Mutta jos sellaisen kuvaansa lisää, niin onpahan koijarilla edes vähän lisäpuuhaa merkin poistamisessa. Mulle tällaisena hupikuvaajana on lähestulkoon yhdentekevää, jos joku mun kuvaani käyttää omiin tarkoituksiinsa, ammatikseen kuvaavillehan juttu on ihan toinen; siinä varastetaan leipää ammattilaisen pöydästä.

Aiemmin en ole moista vesileimaa kaivannut, kun en ole kuviani missään julkisesti esitellyt, mutta nyt näin tuoreena bloggaajana tämäkin asia tuli ajankohtaiseksi. Eilen sitten ajattelin tarttua härkää sarvista ja selvittää miten tuo merkintä kuvaan lisätään. Jotenkin kuvittelin että helppoahan tuo on, kunhan kirjoitan haluamani tekstin haluamaani kohtaan kuvassa ja se on siinä... Niinhän se olisikin, jos käytössä olisi sopivat ohjelmat, mutta kun ei ole. Olen jo muutaman vuoden käyttänyt kuvieni arkistointiin ja säätämiseen Applen Aperture -nimistä ohjelmaa, nyt on menossa versio numero 3.4.1. Oivallinen ohjelma ja jotenkin enemmän tällaisen mac-miehen sydäntä lähellä kuin Adoben Lightroom, joka käsittääkseni on ihan vastaava ohjelma. Eilen illalla sitten istuin kolmisen tuntia tässä koneen äärellä ja pläräsin kaikki mahdolliset valikot Aperturesta läpi, vain todetakseni että vesileimaa ei sillä ohjelmalla tehdä! Jos käytössä olisi Photoshop, niin vesileima olisi syntynyt parissa minuutissa, mutta kun en harrasta varsinaista kuvamanipulaatiota, en ole tuota raskasta ohjelmaa tullut hommanneeksi. Ja nukkumaan mennessäni päätin että en kyllä hommaakaan, ainakaan pelkän vesileiman tekemiseksi!

Vaikka kovat karjut eivät käyttöohjeita luekaan, päätin kuitenkin huonosti nukutun yön jälkeen kääntyä tämän nykyajan "yleiskäyttöohjeen" eli Googlen puoleen ongelmani kanssa. Ja kyllähän sieltä tietoa löytyi. Ei ihme että en itse keksinyt ratkaisua tähän, sillä eipä sen leiman luominen ilman Photaria ihan yksinkertaista olekaan, mahdollista kyllä. Hakusanoilla "watermark aperture" löytyi useampikin ohje, itse käytin tätä. Varsinkin artikkeliin liitetty YuoTube-video on havainnollinen ja riittävän simppeli jopa meikäläisenkin ymmärrettäväksi. Tuossahan annetaan ohjeet vain Mac -käyttäjille (koska Aperture on nimenomaan Mac -softa), mutta kyllä kuukkelista varmasti löytyy apuja myös pc -puolelle, en tullut etsineeksi. Ja tuollaista jälkeä syntyi aamun puuhastelun tuloksena...
Kuvassa Hout Bay (Cape Townin kantissa) Chapman's Peak'lta kuvattuna. Kuvan vasemmassa reunassa näkyvällä karikolla asustaa monituhatpäinen hyljeyhdyskunta. Karikolle tehdään noin tunnin mittaisia veneretkiä Hout Bay'n satamasta non-stoppina, tuossakin kuvassa näkyy yksi alus lähestymässä luotoja ja toinen palaamassa satamaan.
Hylkeitä on oikeasti paljon, niin paljon että niitä riittää jopa lähtösatamaankin; siellä niitä lekottelee aallonmurtajilla ja laitureilla. Jotenkin hellyttävän näköisiä otuksia, varsinkin uidessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti